25 Temmuz 2017 Salı

FATIH TERIM ARDA TURAN VE ADAMLIK



            96 yilinin Haziran ayi. Turkiye ilk defa bir Avrupa Sampiyonasi'na katiliyordu. Euro 96 yasi 7 olan icin de 70 olan icin de bir ilkti. Daha once hic birimiz Avrupa Sampiyonasi'na katilma heyecani tatmamistik. Herkeste bu tarihi sampiyonanin heyecani fazlasiyla vardi.  Ve o gun geldi catti. Ilk macimiz olan Hirvatistan maci 86. dakikaya kadar 0-0 devam ederken 86. dakikada kendi yari sahamizda bir anda bombos kalan ve kalemize dogru ilerleyen Vlaovic'e faul yapmayarak ilerlemesine engel olmayan Alpay Ozalan ve sonrasinda topun aglarimiza gidisi. 

                         
Bu olay sonrasi aslinda turnuva bizim icin orada bitmisti. Euro 96 evet Turkiye icin ilk Avrupa Sampiyonasi deneyimiydi ancak kime sorsaniz bu sampiyonayi ilk Avrupa Sampiyonasi deneyimi olarak degil Alpay Ozalan'in yapmadigi faul ile hatirlayacaktir. Alpay Ozalan yapmadigi faul nedeniyle daha sonra fair play odulune layik goruldu. Peki bu fair play odulu alan Alpay Ozalan'i Milli Takim'a alan ve oynatan kisi kimdi? Tabii ki simdi restaurant basmasiyla meshur Fatih Terim. Ne ilginctir ki bugun kendisine mektup yazarak cevap verdigi Hurriyet Gazetesi kose yazari Rustu Recber de ayni Milli Takimin kalecisiydi. 
            21 yilda cok sey degisti, koprunun altindan cok sular akti. Fatih Terim sonrasinda Galatasaray ile UEFA Kupasi zaferi yasadi, Italya da Fiorentina ve Milan'i calistirdi. Rustu kisa surede olsa Barcelona da top kosturdu. Alpay ise diger ikisine nazaran daha alt seviyede bir kariyer gecirdi. Simdi hepsi bambaska yerlerde bambaska hayatlar yasiyorlar. Bugun Barcelona da top kosturan ve adamligiyla (!) nam salmis futbolcu Arda Turan ise bu turnuva oynanirken henuz 9 yasinda muhtemelen Galatasaray minik takiminda futbolcu olmaya calisan bir cocuktu.
            Konumuza gelirsek, Arda Turan sayesinde gormus olduk ki bir kavramin ici ancak bu kadar bosaltilabilir. Zira "ben adamim" demekle adam olunmuyor. Adamlik davranistadir, sozdedir, hareketlerdedir . Sen Turkiye'nin en populer futbolcusu olup ve "ben adamim" diyip ustune ucakta gazeteci doversen herkes sana "ben adamim" dedigin zaman guler. Evet varsayalim o gazeteci sana iftira atti veya hakkinda yalan haber yapti. Elbette hic kimsenin ucakta birini dovmek gibi bir hakki yoktur haddi degildir. Cok klasik olsa da bu ulkenin polisi, savcisi, hakimi var ve bir derdin varsa ancak bu yolla halledebilirsin. Ayrica sen siradan bir vatandas degilsin, sen bu ulkede siyasilerden, basbakandan, cumhurbaskanindan daha fazla takip edilen ve ornek alinan bir futbolcusun. Sadece bu izlenirliligin bile senin bu yaptiklarini engellemeli. 
             Turk futbolu bugun bir yerlere geldiyse (kendimizi cok yukseklerde gormemek lazim ancak bundan 30 sene oncesine nazaran cok daha iyi yerlerde oldugumuzu soylememek haksizlik olur) elbette ki bunda Fatih Terim'in emegi cok fazla. Bunu kimsenin inkar etmesi mumkun degil. Ancak bu gercek, baska bir gercegi gormemize engel olmamali. Maalesef ileride Fatih Terim sadece UEFA Kupasi zaferi ile degil kabadayiligi, agresifligi, futbolcularla, basinla vb herkesle yasadigi gerilimlerle hatirlanacak. Milli Takim Teknik Direktorlugu gibi cok serefli bir gorevdeyken (sebebi ne olursa olsun) gidip mafya gibi restaurant basamazsin. Boyle bir seye hakkin yok. Hele hele bugun ayni sey olsa yine ayni seyi yaparim diyerek kendini hic mi hic savunamazsin. Bu ulke Metin Oktay, Baba Hakki, Turgay Seren, Riza Calimbay gibi "ben sporcunun zeki cevik ve ahlaklisini severim"deki butun belirtilen ozellikleri tasiyan sporcular gordu ve bugune geldi. Simdi Fatih Terim ve Arda Turan'in yaptiklariyla bu harika adamlarin biraktiklari miras yerle bir ediliyor. Artik genclere, cocuklara gucluysen her seyi yapma hakkin var mesaji veriliyor ki sanirim en vahimi bu mesaj. 
           Yil 2017 ve futbol asla sadece futbol degil. Dunya da eski dunya degil. Butun bilgilere, olaylara, yapilanlara cocugu yaslisi herkes 1 tik ile ulasabiliyor. Ve bu durumu daha ileriye gitmek icin kullanmak varken Fatih Terim ve Arda Turan gibi orneklerle (aslinda  maalesef daha coklar ancak konumuz Fatih Terim ve Arda Turan oldugu icin onlari ornek gosteriyorum) toplum ahlak erozyonuna ugratiliyor ve giderek birbirinden nefret eden, hak hukuk bilmeyen, ahlaksiz bir toplum olma yolunda ilerliyoruz. Bu nedenle biliyorum imkansizi istiyorum ancak Fatih Terim ve Arda Turan   birazcik bu ulkeyi dusunuyorsaniz lutfen ellerinizi cekin Milli Takimimizdan ve futbolumuzdan. Zira memlekette her sey giderek kapkara ve kirli olmusken bari sporumuz temiz kalsin. Az once belirttigim gibi imkansizi istiyorum  ama ne yapalim insan umut olmadan yasayamaz ki.. Ileride daha guzel gunler gormek dilegiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder