Klasik bir cumle baslangicidir. "Bizim zamanimizda" hayat boyleydi, "bizim zamanimizda" sarkilar klasikti vs vs. Bu ornekleri cogalttikca cogaltabiliriz. Peki gercekten boyle midir? Insan oglu yasami boyunca hep eskiyi mi ozler? Kiymetli olan hep eski olanlar midir? Sanirim ulkemiz icin ozellikle son 15-20 yildir degisen toplum yapisi ile beraber bu sorunun cevabi evet. 70 lerin sonu 80 lerin basinda dogup o efsane 90 li yillari unutabilen kac kisi vardir? O donemin o muhtesem sarkilarini, teknolojinin yeni yeni boy gostermesini nasil unutabiliriz? Mesela o donemin cocuklari hem teknoloji olmadan onceki dunyayi gorduler hem de teknoloji ile birlikte degisen dunyaya merhaba dediler. Elbette her donemin kendine gore onemli olaylari, tarihe iz birakan cesitli durumlari olmustur mutlaka. Ama 90 li yillarin bir teknoloji cagi baslangici olmasiyla beraber sanki diger donemlerden biraz daha fazla ayriliyor gibi.
Esas konumuza donersek eger, nedir bu eski sevdasi? Eskiler neden hep ilgimizi ceker? Bunun bence 2 nedeni var. Birinci nedeni yasamin kanunu geregi her gecen yil yaslaniyoruz ve olume 1 adim daha yaklasiyoruz. Insanin bilinc altinda yasinin ilerlemesi ve olum her daim mevcuttur. Bu bilinc altindaki yaklasim bize hep eski gunlere geri donme istegi uyandiriyor ki bu da aslinda gayet anlasilabilinir bir durum. Cunku hepimiz olecegimizi biliyor olarak yasasak ta bu olumun ne kadar gec olursa o kadar iyi olacagini yine bilinc altimizda tasiyoruz. Ikinci nedeni ise donemin getirdigi uretimsizlik, tukenmislik. Artik neredeyse hicbir sey uretilemiyor. Bundan 30 yil sonra hatirlanacak bir sarki soyleyebilir misiniz mesela su anda? Bundan 30 yil sonra "Benzemez Kimse Sana" sarkisi hala soylenirken "Yavrum kaldir kollarini" gibi harika sozleri olan "Bangir Bangir" sarkisini sarkiyi soyleyen Gulsen bile belki hatirlamayacaktir. Eskiden yilda 1 tane mutlaka akilda kalan basyapit bir sinema filmi izlerdik. Peki simdi? Mesela 2017 de hangi film akillara kazindi ve yine bundan 30 yil sonra hatirlanacak? "Recep Ivedik 5" mi? Evet Receo Ivedik mutlaka hatirlanacak ama muhtemelen cocuklarimiz bizi boyle bir filme guldugumuz icin makaraya alip, dalga gececekler. Uretme konusunda daha fazla ornek sayabiliriz pekala baska alanlardan. Ama hepsi ayni kapiya cikacaktir.
Teknoloji cagi bize bir cok hastaligin tedavisinin bulunmasinda cok onemli gelismeler yasanmasini sagladi, insanlarin birbirleriyle olan iletisiminin artik daha hizli ve kolay olmasini sagladi vs vs. Evet teknoloji bize bir cok sey sagladi ama tipki bir ilacin yan etkileri gibi bizde yan etkiler gosterdi ayni zamanda. Artik ayni evde yasayan bir aile birbirinin yuzune degil telefona, bilgisayara veya tablete bakiyor. Iletisim icerisinde iletisimsizlik yasiyoruz. Bu da ailevi iliskilerin zayiflamasina, insanlarin artik aileden itibaren baslayarak birbirleriyle daha az sosyallesmesi ve birbirinden kopmasini anlamina geliyor. Bu nedenle yine "eskiden" ile cumleye baslayip arkadaslarimizla, ailemizle gecirdigimiz guzel vakitlerin anilari ile cumleler kuruyoruz. Teknoloji ile bu kadar icli disliyken onu yerden yere vuracak degilim ve gunumuz insaninin bu hale gelmesinde teknoloji tek suclu degil tabii ki. Insanarin bu kadar cabuk bir sekilde bu duruma uyum saglamasi da "ah bu eskiler" ile baslayan daha cok cumle duymamizi sagliyor.
Tum bu genellemeleri tabii ki sadece Turkiye icin yapiyorum. Dunyada da bu genelde boyle midir bilinmez. Ama gozlemledigim ve gordugum kadariyla gerek toplumun giderek daha fazla degisen (maalesef olumsuz anlamda) yapisi, gerekse her seyi hemen tuketme hastaligi ile beraber sanirim eskileri daha da fazla anacagiz. Ancak su bir gercek ki 2000 li yillarin en azindan yasadigimiz su 17 yillik kismi sanki pek de keyifli anilmayacak gibi. Eskiye ragbet olsa bit pazarina nur yagardi diye bir atasozumuz vardir. Bu gidisle bit pazarlari nurlar icinde kalacak. O zaman bizden de hayatimiza bir sekilde anlam katmis tum "ESKI"lere selam olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder